Sabtu, 29 Oktober 2011

GezzegPhotowork Basic Studio Lighting Workshop With Tom Ramzul

"Dikmie Kimie"

Assalamualaikum..hihkik..tkde pape nak crite sgt kali nie..cume dikmie rase puah hati kali nie sempat tuk menghadirkan diri ke klas "Basic Studio Lighting With Tom Ramzul"..ingat dah tak sempat dah bohh..kate dikmie bngn lambat..mate dah la rabok..ngadap job customer wedding..editing pahceroh...hakhak..tp takpe..demi sesuap nasik..sumenye tk jd halangan..amin..:P tuk kursus kali nie Tom lebih menerangkan detail lg dlm watak2 pencayahaan tuk studio..agak byk gak yg perlu ingat dan ade asas2 yang perlu amik berat tuk menghidupkan subjek kite..mcm mane nak dpt cahaya yang cerah dan bersesuaian dgn mud yang ada..pape pun dikmie still baru lg..masih byk perlu belajar..so dgn ade kursus2 nie laa dikmie kene luangkan masa tuk menimba ilmu dlm seni fotografi..:P hikhik..deborrr..susoh....barang2 studio bapok mahal..hakhak..

Overal Pic nie..Tom Ramzul yang set Lighting mengunakan 3 Monolight..ape ntah name lampu tu..hikhik..kate susah nak sebut..time shot nie sebenarnye ade model..tp nak try gak ahh..sbb nak wat pofile FB..hakhak..hati kering bohh..pape pn thank kat kawan klas dikmie yang tolong shot nie..dikmie gne Canon EOS 550D ngan Nissin I622..:P Set Manual..Et=1/125,Fs=f/9,ISO400.

Hikhik..pic nie time abih klas "Basic Studio Lighting"..sempat lg..sbb nak shot ngan ibanez sendiri..yelaa...nak senang kate tuk pofile FB laa..hekhek..pape pun sungguh fun kat klas tu..terbaikkk ahhh..Thanks kat rakan2 yang join kat klas tu..ngan tenaga pengaja iaitu Tom Ramzul ( GezzegPhotowork Team ) yg expert psl asas pencahayaan dalam Studio..

nie pun same..sowi laa editing tak perfect mane..pape komen bleh komen kat fb..dikmie dh up pic nie..terima kasih ea..:P

ok..Kali nie dengan klas "Basic Studio Lighting With Tom Ramzul"..kami diberi peluang shot model tuk belajar dari segi lighting..mmg byk gak ilmu yang dikmie dpt..mcm mane nak set lighting mengikut mud2 yang sesuai ngan model..yang mane kite nak highlight kan..hurm..Thank kat model nie..namena Fara tak silap dikmie..:P bleh laa tgk pic kat bwh2 nie..simple editing dari dikmie..:P





Isnin, 24 Oktober 2011

Konsert KRISTAL Di Pekan Pahang :: 24hb Okt 2011

"Dikmie Kimie"

Assalamualaikum..hikhik..kali nie dikmie diberi peluang tuk shot konsert kumpulan musik tanah air iaitu "KRISTAL"..salah satu band yg dikmie follow dari form2 sejak mule2 lagu "Seragam Hitam" diperkenalkan..hekhek..mmg minat giler band nie..yelaa dah umur tak jauh jek..hekhek..dari dulu dikmie berangan nak tgk live depan mate dikmie diorg pnye show..last2 yg disebut2 menjadi knyataan..aduhhhh..kenangan manis tuk dikmie kali nie..pape pun nak ucapkan terima kasih kpd Semua Anggota Kristal terutama Rody kristal merupakan idola dikmie..dan tak lupa jugak kpd "PakDin" merupakan ayah kepada Rody & Acap Kristal..memberi kebenaran dikmie tuk shot Gambar diorg atas stage..Bleh dikatakan semua line up band2 nie peramah..bleh masuk kpale laa bak kate set2 kuatan..hakhakhak..sowi la dikmie still amatur tuk shot konsert..so dari sgi fotografi dikmie angap nie satu cabaran nak shot moment yg bergerak dgn lighting bantuan hanya pd stage dan speedlight jek..pic dikmie byk yg blur..cume half jek yang sharp..hekhek..pape pun dikmie tetap enjoy show diorg..hekhek..so tgk laa pic dari dikmie yang tk seberape ok nie..last thank to Shafizal ( Pijai ) adelah rakan sebaya dikmie yg menemankan dikmie tuk pg tgk konsert Kristal nie..bukan main seronok die dapat berjmpe n brgambar tuk kenangan ngan band idola die..hihkik..

Fotografi : Dikmie
Kit : Canon EOS 550D
Editing : Dikmie ( B&W With Noise Effect )
Lokasi : Pekan, Pahang


Khamis, 20 Oktober 2011

HDR Dikmie Kimie

"Dikmie Kimie"

Isu kali nie..dikmie cube try test main teknik HDR plak..tktau plak name panjang die ape..hakhak..hati kering boh..hurm byk belajar sendiri jek..tgk tutor2 kat pakcik Google..slumber boh..selamat menghayati ea..salah dan siap atau ade cadangan sila post kat komen ea..setiap kesalahan dikmie akan diperbaiki dari mase ke semase..:P

Barangan : Canon EOS 550D & Canon EOS 600D
Fotografi : Dikmie
Editing : Dikmie
Lokasi : Marata Tempat
Program : CS5 , LR dan Photomatix 4.0
















Rabu, 19 Oktober 2011

Talent-Farra Farhana

"Dikmie Kimie"
Kali nie dikmie cuba sesuatu yg menjurus kepada talent/model..nak naikan satu elemen dari segi Scene yang dikmie setup sendiri..dari segi editing dikmie tetap menggunakan teknik yang sama iaitu dgn ade "potrait retouche" tuk clean kan wajah model tersebut..dan mempamerkan background yang lebih kepada mood dramatik..!!

FotoGrafi : Dikmie.
Kit : Canon EOS 550D & Canon EOS 600D
Editing : Dikmie.
Lokasi : Kampung Padang Kuantan, Indera Mahkota 2 Kuantan, KLCC Kuala Lumpur
Programs : CS5 Dan Abode Lightroom.

Lanscape Candid Moment Dikmie Kimie

"Dikmie Kimie"
Hurm..terpikir plak nak menghasilkan candid lanspace..nak shot expose tk brape pndai so main candid2 tgk org wat keje jek laa..hekhek..
Lokasi : Teluk Cempedak Kuantan Pahang
Fotografi : Dikmie
Editing : Dikmie
Program : CS5 Dan Adobe Lightroom





Selasa, 18 Oktober 2011

Outdoor Dikmie Bersama Zamrah & Hamzah

"Dikmie Kimie"
Sesi fotografi outdoor kali nie dikmie nak mencuba tuk menghasilkan editing yang ade dramatik skit..:P susah gak la nak edit mcm nie..sbb dikmie pn baru nak mencuba..pape pn dikmie akan berubah dari masa ke semasa tuk tingkatkan dan kemas kini kan hasil editing dikmie tuk akan datang..!! :P

Model : Zamrah Mohamad Zam & Hamzah
Lokasi : Sungai Lembing
Fotografi : Dikmie Kimie
Editing : Dikmie Kimie